Error : mielen häiriöitäERROR : MIELEN HÄIRIÖITÄ
Tekijä: Elina Järvi; Tiina Hotti
Kustantaja: Like Kustannus Oy (2016)
Tuotetunnus: 9789520113834


Päivämäärä:03.04.2016
Arvosana:
Otsikko:Elämän häiriöistä vastuun kantaa yksilö
Arvostelu:Tilasin 'Error mielenhäiriöitä' -kirjan herra Ylpön tarinan takia. Kun kirja lopulta tuli, luin sen yhdeltä istumalta.

Itselläni on aikuinen ADD-poika, jonka kanssa olemme taistelleet hänen koko elämänsä ajan yhteiskunnan tietämättömyyttä ADD:tä kohtaan ja tietämättömyyden myötä poikani kohtaan toteutettuja vääriä toimenpiteitä vastaan aina seurakunnan päiväkerhosta, lastentarhasta, ala- ja yläasteesta ja lopulta jopa erityisammattikoulusta saakka. Yhteiskunnassa ja terveydenhuollossa kokonaisvastuu ihmisen asioiden hoidosta ja ihmisen hoidosta hukkuu helposti monen toimijan verkostoon eikä vastuu lopulta ole tunnistettavasti kenelläkään ja yksilö jää avun tarpeensa kanssa yksin. En muista lukeneeni koskaan aiemmin yhtäkään suomalaista ADD-henkilön kokemuksista kumpuavaa tarinaa. Tämä oli tärkeä päänavaus tuoda esille maanhiljaiset ADD-ihmiset, omiin ajatuksiinsa uppoavat mietiskelijät, jotka eivät häiritse ketään mutta joiden keskittymättömyys häiritsee sitä ymmärtämätöntä yhteiskuntaa.

Ennen kirjan saapumista ajattelin, että lueskelen sitä iltalukemisina ennen nukkumaan menoa. Postin tuotua kirjan postiluukkuuni, luin kirjan elänmäntarinat Ylpöstä alkaen satunnaisessa järjestyksessä yhdeltä istumalta. Itkin, luin mutta myös voimaannuin.

Vein kirjani pojalleni. Siitä tuli hänen elämänsä ensimmäinen kirja, jonka hän on ADD:sä kanssa lukenut. Hän luki sen ADD:lle tyypillisesti upoten siihen täysin ja ajantajun menettäen. Kirjan lukemisen jälkeen hän on palannut sen eri lukuihin yhä uudelleen. Hän on saanut sieltä kumpuavista tarinoista voimaa itselleen. Hän on saanut kokemuksen siitä, että hän ei ole ominaisuuksineen tai diagnoseineen yksin ja että omaan itseensä luottamalla hän voi saavuttaa tässä kaiken tasapäistävässä yhteiskunnassa lopulta mitä vain.

Error: Mielen häiriöitä oli voimaannuttava kokemus minulle ja pojalleni. Kasvoilla ja diagnoosilla esiintyminen on rohkeaa, ja siksi sillä on merkitystä. Tarinat antavat voimaa ja uskoa jokaisen lukijan henkilökohtaisiin elämänvalintoihin.

Kirjan tekijät lienevät haastatelleet myös muita henkilöitä ja aineistoa lienee syntynyt kirjan tekemisen tiimoilta paljon. Toivon, että mikäli ylimääräistä aineistoa on, tekijät julkaisisivat aineiston jossakin muodossa lukijoiden iloksi.

Kiitos tekijöille ja haastatelluille!

Päivämäärä:08.03.2016
Arvosana:
Otsikko:Mielenkiintoinen
Arvostelu:Koskettavia tarinoita elämästä. Heärttää pohtimaan omaan käyttäytymistä ja suhtautumista kanssa eläjiin.